Terug naar alle evenementen

Kritiek op de ander - Reflectienamiddag met socioloog Pascal Gielen (ARIA)

  • Concertgebouw Brugge, Kamermuziekzaal 't Zand 34 Brugge België (kaart)

De deelname is gratis.

Reflectienamiddag met socioloog Pascal Gielen (ARIA)

Spreektaal: Engels

Noch het eigen lichaam, noch een politiek systeem, noch een samenleving overleeft zonder blind vertrouwen op het vreemde in zichzelf.”

In tijden van conflict, oorlog, toenemende polarisatie en onverdraagzaamheid roepen we op tot dialoog tussen generaties, tussen verschillende culturen en met de ander in ons eigen zijn.

Beste kunstliefhebber, student, docent, progammator, criticus, beleidsmaker,

Graag nodigen we u uit voor een gespreksnamiddag die ingaat op de actuele diversiteitsdiscussie in de podiumkunsten. Hoe omgaan met diversiteit in artistieke oordelen? Hoe de grenzen van traditionele denkwijzen verleggen en hoe nieuwe, inclusievere visies op kunsten en het beoordelen van artistieke kwaliteit ontwikkelen?

Het beoordelen van artistieke kwaliteit gebeurt vandaag nog vaak vanuit een eurocentrisch perspectief en strookt daarmee niet met het breedgedragen bewustzijn van  kunstinstellingen en kunstwerkers die zich bewegen te midden van een hyperdiverse samenleving. Zowel in kritieken, in programma’s, in lessen als repetitieprocessen zoeken we daarom naar andere mogelijkheden om elkaar te evalueren en met elkaar om te gaan. De gespreksnamiddag wil bijdragen aan deze zoektocht en nodigt docenten, studenten, performers, critici, beleidsmakers, programmatoren en kunstliefhebbers van verschillende generaties en culturele achtergronden uit om in alle sereniteit met elkaar in gesprek te gaan over en richting een meer diverse en inclusieve manier van presenteren, representeren en ervaren.

Na een korte introducerende lezing ‘Ambiguïteit en de politiek van vertrouwen’ van Pascal Gielen zal de gespreksnamiddag verder gezet worden met een panelgesprek waarbij het publiek actief betrokken wordt. Dat panelgesprek neemt onderstaande vragen als leidraad:

Hoe kunnen we kunsten bevrijden van eurocentrische normen en waarden en ruimte bieden aan diverse uitdrukkingsvormen en stijlen? In een wereld waarin diversiteit een rijke schakering van culturele en artistieke expressies omvat, willen we onderzoeken hoe we kunnen breken met traditionele normen en podiumkunsten kunnen bevrijden van beperkende perspectieven.

Wat zijn de uitdagingen waarmee critici, docenten, studenten, programmatoren en kunstenaars worden geconfronteerd bij het omarmen van diversiteit, en hoe kunnen deze uitdagingen worden aangegaan? Diversiteit kan een bron van verrijking zijn, maar het brengt ook uitdagingen met zich, zoals het overbruggen van culturele kloven en het omgaan met vooroordelen. Hoe kunnen we deze obstakels overwinnen?

Hoe kunnen kunstopleidingen en culturele instellingen een inclusievere omgeving creëren waarin diversiteit wordt gekoesterd en gepromoot? Hoe kunnen zij een omgeving cultiveren waarin diversiteit wordt omarmd en waarin de toekomstige generatie performers wordt aangemoedigd om hun unieke stemmen te laten horen?

Welke rol spelen kunstcritici en redacties van kranten en tijdschriften in het veranderen van het discours over cultuur en het bevorderen van diversiteit? Dankzij kritieken en media kunnen we het gesprek over diversiteit in de kunsten sturen. Wat kunnen critici en redacties doen om het discours te veranderen en diversiteit in de schijnwerpers te zetten?

Kunnen de podiumkunsten zelf fungeren als krachtige instrumenten voor sociale verandering en inclusie? Kunsten hebben het potentieel om bruggen te bouwen en sociale verandering te stimuleren. Hoe kunnen ze zelf een performante rol spelen in een hyperdiverse samenleving?

Panelleden:

Carolina Maciel de França – auteur, maker, adviseur en docent aan het KASK

Dalilla Hermans – schrijfster en trajectcoördinator Brugge 2023

Nora Mahammed – directeur Theaterfestival

Pieter T’Jonck – kunstcriticus bij Pzazz en architect

Raphael Philipe Damasceno Ferreira de Moura  - freelance kunstenaar en onafhankelijk onderzoeker

 Khadija El Kharraz Alami, actrice, theatermaker en performer

De namiddag wordt georganiseerd door Barbara T’Jonck, Renata Epifanio Lamenza & Pascal Gielen (ARIA)

Vorige
Vorige
10 december

Christian Bakalov - One, two

Volgende
Volgende
12 december

The Romeo — Trajal Harrell / Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble [belgische première]